Składniki (na 2 os.)
- makaron rurki (około pół opakowania),
- mały słoiczek suszonych pomidorków w oleju,
- pół opakowania szpinaku mrożonego, w lecie jak najbardziej świeży,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ser pecorino lub parmezan, około pół filiżanki,
- sól, pieprz,
Cebulkę pokroić w kostkę, rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z pomidorków. Podsmażyć cebulkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane pomidorki. Dodać szpinak, dusić do połączenia smaków. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zetrzeć ser. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać z wytrawnym winem.
Smacznego !!!
=)
Do makaronu w ogóle nie trzeba mnie zachęcać :) Twój wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńsos serowy i makaron to duet idealny. wersja ze szpinakiem - pycha!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńTakie dania zawsze sie sprawdzają szczególnie, kiedy mamy mało czasu, a zjadłoby się coś lepszego niż chińską zupkę :D
OdpowiedzUsuńZapasy też robię, czasem o niektórych rzeczach zapominam, potem znajduję i bywa, że stają sie inspiracją do całego dania :)
:)
Usuń