wtorek, 19 lutego 2013

Makaron rurki w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Jak dobrze mieć zapasy z lata zamknięte w słoikach pochowane gdzieś w szafkach. Wy też tak macie? Sięgam do szafki, a tam ostatnie pomidorki w zalewie, i już wiem co na obiad = ) i to gotowe w zaledwie 20 min.



 Składniki (na 2 os.)
- makaron rurki (około pół opakowania),
- mały słoiczek suszonych pomidorków w oleju,
- pół opakowania szpinaku mrożonego, w lecie jak najbardziej świeży,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ser pecorino lub parmezan, około pół filiżanki,
- sól, pieprz,

  Cebulkę pokroić w kostkę, rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z pomidorków. Podsmażyć cebulkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane pomidorki. Dodać szpinak, dusić do połączenia smaków. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zetrzeć ser. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać z wytrawnym winem. 

Smacznego !!!
 =)



5 komentarzy:

  1. Do makaronu w ogóle nie trzeba mnie zachęcać :) Twój wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos serowy i makaron to duet idealny. wersja ze szpinakiem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania zawsze sie sprawdzają szczególnie, kiedy mamy mało czasu, a zjadłoby się coś lepszego niż chińską zupkę :D

    Zapasy też robię, czasem o niektórych rzeczach zapominam, potem znajduję i bywa, że stają sie inspiracją do całego dania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)