niedziela, 5 lutego 2012

Sernik piernikowy na miodzie z orzechami

Mmmm kremowy, delikatny, pyszny, na spodzie z ciasteczek owsianych. Ostatnimi gwizdkami okresu poświątecznego jeszcze raz zapachniało mi piernikowo-miodowo. Naprawdę godny polecenia.
Źródło tu


Przepis na tortownicę 24cm 

Składniki na spód:
- 25 dkg ciasteczek owsianych (ja użyłam 15 owsianych z kakao, resztę owsianych z sezamem),
- 5 dkg masła, roztopionego ostudzonego,
- garść orzechów włoskich posiekanych,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,

Ciasteczka pokruszyć drobno w blenderze, dodać przyprawę do piernika, orzechy, masło. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia i masę ciasteczkową. Odłożyć do przygotowania masy serowej.

Sernik:
 - 45 dkg sera (w wiaderku na serniki),
- 4 jaja,
- 2 szklanki śmietany kremówki,
- 25 dkg serka mascarpone,
- 3/4 szklanki miodu,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,


Serki przełożyć do miski, wymieszać lekko łyżką, dodać miód, kremówkę, cukier, mąkę. Jaja rozkłócić w miseczce i dodać do całości. Masę zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód ciasteczkowy. Piec około 60 min (bez termoobiegu, grzałka dolna i górna) w temp 180stopni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i studzić tak jakieś 2 godziny. Wyciągnąć z piekarnika, jak całkiem ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Można oprószyć dookoła kakao.



3 komentarze:

  1. Co nie spojrzę to wszędzie prawie gości piernik.. a tu w postaci sernika ;-)) Świetny Misz-Masz ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. miód i orzechy w serniku - dla mnie poezja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)