sobota, 4 lutego 2012

Placki ziemniaczane

Placki hmm w sumie banalne, ale dlaczego nie miałabym ich zamieścić. Z tego przepisu zawsze wychodzą, są pyszne i chrupiące, najlepsze zaraz po upieczeniu. Moja ulubiona wersja jest ze śmietaną i cukrem, chociaż mają w sobie cebulę i ani grama mąki, mama zawsze takie robi.


Składniki:
- 4 większe ziemniaki,
- sól, pieprz,
- cebula,
- 1 jajko,
- olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na patelni dobrze rozgrzać olej, wykładać placki pożądanej wielkości, gdy dookoła zaczną się dobrze rumienić obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami np. gulaszem lub śmietaną.

5 komentarzy:

  1. Nie znam nikogo kto by ich nie lubiał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam. Nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy lubimy.. a ja jeszcze swoje placki ziemniaczane urozmaicam o marchewkę itd. ;-)) A do tego sosik czosnkowy.. pychota!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z najlepszych potraw pod słońcem! Uważam, że takie niby banalne dania, powinny być także na blogach. Gdzieś, tam w świecie, jest pewnie gro ludzi, którzy lubią, chcą zrobić, a nie wiedzą jak :).

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... dawno nie jadłam, aż nabrałam chęci na takie placki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)