niedziela, 12 lutego 2012

Pączki z dziurką

...takie amerykańskie, jak glina z filmu, bo przecież jedna z zasad dobrego filmu amerykańskiego- policjant musi jeść pączki z dziurką :) . Ciasto drożdżowe, smażone na oleju (lepiej zaopatrzyć się w lepszy olej np. kujawski). Można je pięknie polukrować, oblać czekoladową polewą, a nam najbardziej smakowały obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem.




Składniki:
- 5 szkl mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 2,5 dkg drożdży,
- około 2 szklanek mleka,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 5 dkg masła lub margaryny, roztopionej i przestudzonej,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki, ew. innego alkoholu,
- olej do smażenia,
- cukier puder i cynamon do posypania,

    Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno się spienić). Mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru, jaja, ekstrakt, rozczyn drożdżowy. Wyrabiać, w połowie dodać rozpuszczony tłuszcz. Jeśli będzie zbyt klejące dosypać mąki, powinno być elastyczne, lekko lepiące. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. 
     Stolnicę podsypać mąką, ciasto wyłożyć, lekko wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać koła większym kubkiem lub szklanką i dziurkę np. zakrętką od butelki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. Wstawić olej, powinien mieć około 180 stopni, można wrzucić kawałek ziemniaka, żeby(olej) nie palił się tak szybko. Smażyć pączki na złoto z każdej strony, odsączać na ręczniku papierowym, od razu posypać cukrem lub  polukrować.







2 komentarze:

  1. To takie pączki jak oponki :)
    Na pewno pyszne, oblane lukrem byłyby nieziemsko słodkie, ale za to typowo amerykańskie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. twoje zdjecie http://luznaqchnia.blogspot.com/2013/05/paczki-z-dziurka-skadniki-05-kg-maki-05.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)