Składniki:
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- pół słoiczka suszonych pomidorów,
- 2 łyżki pestek dyni.
- 1 łyżeczka drożdży suszonych,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z pomidorków,
- mleko lub słodka śmietanka do posmarowania bułeczek,
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić. Pomidory pokroić i wymieszać z pestkami dyni, dodać do ciasta, wyrobić. Odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po około 2 h ciasto jeszcze chwilkę wyrobić, podzielić na około 10bułeczek (każdy około 9-10dkg), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką na jakieś 20-30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, posmarować mlekiem, piec około 20 min.
UHum.. a do tego serek śmietankowy lub serek feta. Mniam!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo mi się podobają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuń