środa, 23 listopada 2011

Tagiatelle ze szpinakiem i soczystym kurczakiem

Kurczak jest naprawdę soczysty i pyszny, w marynacie z kostki rosołowej i oliwy. Pomysł ten widziałam z reklamie Knorr. Szpinak, którego kiedyś byłam przeciwnikiem, dziś ze względu na docenione przeze mnie walory smakowe jestem fanką. To zielone warzywo ma w swym składzie imponującą zawartość żelaza i witamin.  Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza i 48,8 mg witaminy C.




Składniki:
- filet z kurczaka,
- 1 kostka rosołowa, drobiowa,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- makaron tagiatelle,
- szpinak (ja użyłam mrożonego w liściach),
- 1 żółtko,
- kilka łyżek śmietanki 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- parmezan (ewentualnie),
- sól, pieprz,


     Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kostkę rozdrobnić widelcem, energicznie wymieszać z oliwą, dodać odrobinę pieprzu. Ja piekłam w piekarniku na grillu, ale świetna też będzie z patelni grillowej.
    Łyżkę masła roztopić na patelni, na nim smażyć chwilę czosnek, dodać rozmrożony szpinak. Poddusić chwilę, dodać kilka łyżek śmietanki, wyłączyć dodać żółtko, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzony dodać do szpinaku i wymieszać. Ułożyć na talerzu, kurczaka pokroić w plastry, położyć na makaron.


2 komentarze:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)