- filet z kurczaka,
- 1 kostka rosołowa, drobiowa,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- makaron tagiatelle,
- szpinak (ja użyłam mrożonego w liściach),
- 1 żółtko,
- kilka łyżek śmietanki 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- parmezan (ewentualnie),
- sól, pieprz,
Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kostkę rozdrobnić widelcem, energicznie wymieszać z oliwą, dodać odrobinę pieprzu. Ja piekłam w piekarniku na grillu, ale świetna też będzie z patelni grillowej.
Łyżkę masła roztopić na patelni, na nim smażyć chwilę czosnek, dodać rozmrożony szpinak. Poddusić chwilę, dodać kilka łyżek śmietanki, wyłączyć dodać żółtko, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzony dodać do szpinaku i wymieszać. Ułożyć na talerzu, kurczaka pokroić w plastry, położyć na makaron.
Oj tak, takie dania kocham.
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mnie ;-) W końcu mowa o makaronie!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl