poniedziałek, 7 listopada 2011

Szarlotka z budyniem

Szarlotka lub jak kto woli jabłecznik klasyczny z dodatkiem budyniu waniliowego/śmietankowego. Stwierdziłam, że teraz jest to nasz faworyt.
Jabłka na działce się już skończyły,ale znalazłam dziką jabłoń jeszcze poniemiecką, ma chyba ze sto lat, na której rosną przepyszne owoce, typowo zimowa odmiana, może jakaś złota reneta, aż szkoda bo nikt ich nie zrywa i tak lecą biedne...ja się nimi zaopiekowałam ; ). Polecam ciacho!!!


Składniki:

- 60 dkg mąki,
- cukier waniliowy,
- 2/3 szklanki cukru (pół na pół z cukrem brązowym/opcjonalnie),
- 3-4 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- kostka margaryny,
Zimną margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Szybkie zagniatanie decyduje o kruchości ciasta. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.

- 1,5 kg jabłek,
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe,
- 750 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej,
- cukier puder do posypania ciasta,

Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć formę do pieczenia, nakłuć widelcem, posypać mąką/bułką. Jabłka obrać, pokroić na większe kawałki, ułożyć na ciasto. Budynie ugotować na mleku, dodając 4 łyżki cukru. Gorący budyń wylać na ciasto, zetrzeć na tarce do jarzyn drugą część ciasta z zamrażalki. Piec około 45 min w 200stopniach. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Kochana, ale podaj nam najlepiej wymiary swojej blaszki ;-)))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)