środa, 16 listopada 2011

Kremowy sernik z musem czekoladowym

Cudoooowny, niesamowity, rozpływający się w ustach. Sernik słodki, a mus zrobiony na bazie gorzkiej czekolady, razem idealne połączenie. Ciacho idealne na babski wieczór z winkiem, nieee dziewczyny ; ) ?
Przepis pochodzi z tej strony




Składniki na sernik:
- 1 kg sera na serniki (ja użyłam w wiaderku z biedronki),
- 3 łyżki budyniu śmietankowego,
- 3 białka,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- sok z 1 cytryny,
- 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub: likieru migdałowego, pomarańczowego, kokosowego, rum
Dodatkowo:
- małą śmietanę 12% lub 18%
- 2 łyżki cukru pudru,

Do miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i alkohol. Wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(moja tortownica 24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.

Składniki na mus czekoladowy:
- 15 dkg cukru lub cukru pudru,
- 6 żółtek,
- 3 białka,
- 1 łyżka kakao,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 10 dkg masła,
- 25 dkg gorzkiej czekolady,

Do miski: 50g cukru, wszystkie żółtka i śmietankę. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać i mieszać łyżką. W międzyczasie dodać kakao przez sitko (żeby nie zrobiły się grudki). Masa jest gotowa kiedy będzie będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki (mi zajęło to około 40 min). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz.

8 komentarzy:

  1. Wygląda wprost obłędnie. Można się w nim zakochać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyszedł :-) Uwielbiam serniki :-) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  3. och, co za mus, co za idealne połączenie, zakochałam się w tym cieście, dziękuję Ci bardzo za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością to ciasto cechuje szczególna puszystość i delikatność ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam cieplutko :)
    mam pytanie....czy ta "dodatkowa" śmietana,
    którą wylewamy na prawie upieczony sernik ma
    być kwaśna ? czy zwykła czyli słodka?
    Poproszę o info.

    pozdrawiam,Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Najzwyklejsza śmietana taka jak do zupy:), kwaśna,

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam identyczne zdjęcie i przepis na Naszej Klasie,podaję link do tej strony
    http://nk.pl/#profile/36627555/gallery/album/10/2385

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)