Zabrakło chleba w domu, a była niedziela, wszystkie piekarnie zamknięte. Szybki przegląd przepisów na bułeczki, te były idealne. Mięciutkie, pyszne z dodałam siemię lniane i jeszcze nie raz je zrobię : )
Składniki:
- pół szkl płatków owsianych,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła,
- łyżeczka soli,
- 1 szklanka wrzącej wody,
Zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- czubata łyżeczka suchych drożdży,
- 3 łyżki letniej wody,
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej,
- niepełna szklanka mąki pszennej,
- mleko do posmarowania bułeczek,
- płatki owsiane do posypania,
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Następnie mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec około 15-20 min w 200stopniach.
smakowite:)
OdpowiedzUsuńJa też na pewno zrobię, wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają. Jeśli dobrze pamiętam, robiłam je kiedyś
OdpowiedzUsuńooo tak :) ja tez na pewno je zrobie !
OdpowiedzUsuńLecę po żytnią mąkę i chyba jeszcze dziś je zrobię.
OdpowiedzUsuńCudne! U mnie też bułeczki ;)
OdpowiedzUsuń