Dzisiaj kończę (żadna tajemnica) ćwierć wieku, czyli po prostu 25 lat, a czuję się na 20 = D. Mój mąż tydzień wcześniej skończył 26, zwykle razem obchodzimy to święto. Tym razem bez imprezy, ale torcik musiał być, własnoręczny oczywiście. Chciałam przełamać słodki smak i biszkopta przełożyłam konfiturą z wiśni, wyszło pysznie. Tort jest "dietetyczny" bo nie zawiera ani grama masła. Moja propozycja na Tort Urodzinowy ; )
Mistrzem zdobnictwa nie jestem, nie mam sprzętu (dopiero się go dorabiam ; ), ale się staram.
Biszkopt upiekłam w formie 24cm kilk
Masa:
- 250g serka mascarpone,
- 330 ml kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
Mascarpone wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając.
Czekoladowe odzoby:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 200 g czekolady (u mnie gorzkiej),
Śmietanę wlać do rondelka, podgrzać do wrzenia, odstawić z kuchenki, dodać posiekaną czekoladę i rozpuścić na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia i uzyskania takiej konsystencji, żeby mogła ładnie wyciskać się ze szprycy, mi zajęło to jakieś 3 h.
Dodatkowo:
- słoiczek konfitury wiśniowej (u mnie z Biedronki),
- kolorowa posypka,
Biszkopta podzielić na trzy równe płaty. Pierwszy posmarować konfiturą, a na to 1/3 masy białej, położyć drugi płat ciasta, na to masa, przykryć ostatnią częścią biszkopta. Torta pokryć resztą masy z mascarpone, posypać kolorową posypką. Masę czekoladową nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty i wzroy.
sto lat !
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
stówka :*
OdpowiedzUsuńśliczny tort
Absolutnie wspaniały tort;-))
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! Napiszę tutaj, chociaż równie dobrze mogłabym napisać pod większością przepisów. Bardzo fajne dania, słodkości itp. W 80% zrobione pod moje smaki dlatego będę tu częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie przyozdobiony torcik! Najlepsze życzenia posyłam :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego:) A tort bardzo elegancki i z pewnością przepyszny!
OdpowiedzUsuń