Deser bardziej jesienny wyglądem, ale mus jabłkowy trzeba było zużyć : ). Moja forma do tarty ma 26 cm.
- 120 g mąki razowej pszennej,
- 80 g masła zimnego,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na jakąś godzinkę.
Dodatkowo:
- 1 duża marchewka,
- mały słoiczek musu jabłkowego,
- garść pestek dyni,
- 1 łyżka brązowego cukru,
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć na wałek i tak przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy. Można też kawałkami wykładać formę, zostawić trochę ciasta do ozdobienia z wierzchu. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem ciasto powinno być schłodzone.
Całą formę z ciastem nakryć folią aluminiową, na nią wysypać "obciążenie": suchą fasolę, ryż itp. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Marchewkę zetrzeć na grubych bądź drobniutkich oczkach, wyłożyć na ciasto, na to mus jabłkowy. Cukier podgrzać na patelni, wlać odrobinkę wody, wsypać pestki, wymieszać, przełożyć na papier do pieczenia i piec około 10 min w 180-190 stopniach, mieszając kilka razy. Tak przygotowane pestki wyłożyć na mus, z reszty ciasta zrobić paski lub w podobny sposób ozdobić tartę. Zapiekać około 7 min.
Smacznego!! : )
Cudny przepis! Uwielbiam tarty - a u Ciebie... połączenie smaków brzmi pysznie! Do spróbowania!
OdpowiedzUsuńale mi się podoba! jak tylko zrobię, to zdam relacje :D
OdpowiedzUsuńidealnie trafilas z dietetycznymi slodkosciami :) musze koniecznie zrobic dla mnie i meza bo jestesmy na diecie :/
OdpowiedzUsuńdzieki za odwiedziny na moim blogu, dolaczam do Twojej witryny, super blog !
Ja ostatnio mam fazę na słodkie wypieki z marchewką w składzie;)
OdpowiedzUsuńcieknie mi ślinka na tą zdrową tartę.. :)
OdpowiedzUsuńMmmm, cudowna tarta. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńU mnie niewiele zostało musu jabłkowego, muszę go mądrze wykorzystać :) Taka tarta wydaje mi się świetnym pomysłem!
OdpowiedzUsuńSmakowita, zdrowa tarta, fajnie skomponowane smaki :)
OdpowiedzUsuń