Źródło tu
Przepis na tortownicę 24cm
Składniki na spód:
- 25 dkg ciasteczek owsianych (ja użyłam 15 owsianych z kakao, resztę owsianych z sezamem),
- 5 dkg masła, roztopionego ostudzonego,
- garść orzechów włoskich posiekanych,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
Ciasteczka pokruszyć drobno w blenderze, dodać przyprawę do piernika, orzechy, masło. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia i masę ciasteczkową. Odłożyć do przygotowania masy serowej.
Sernik:
- 45 dkg sera (w wiaderku na serniki),
- 4 jaja,
- 2 szklanki śmietany kremówki,
- 25 dkg serka mascarpone,
- 3/4 szklanki miodu,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
Serki przełożyć do miski, wymieszać lekko łyżką, dodać miód, kremówkę, cukier, mąkę. Jaja rozkłócić w miseczce i dodać do całości. Masę zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód ciasteczkowy. Piec około 60 min (bez termoobiegu, grzałka dolna i górna) w temp 180stopni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i studzić tak jakieś 2 godziny. Wyciągnąć z piekarnika, jak całkiem ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Można oprószyć dookoła kakao.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńCo nie spojrzę to wszędzie prawie gości piernik.. a tu w postaci sernika ;-)) Świetny Misz-Masz ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
miód i orzechy w serniku - dla mnie poezja
OdpowiedzUsuń