- 4 większe ziemniaki,
- sól, pieprz,
- cebula,
- 1 jajko,
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, wykładać placki pożądanej wielkości, gdy dookoła zaczną się dobrze rumienić obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami np. gulaszem lub śmietaną.
Nie znam nikogo kto by ich nie lubiał :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam, uwielbiam. Nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńLubimy lubimy.. a ja jeszcze swoje placki ziemniaczane urozmaicam o marchewkę itd. ;-)) A do tego sosik czosnkowy.. pychota!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Jedna z najlepszych potraw pod słońcem! Uważam, że takie niby banalne dania, powinny być także na blogach. Gdzieś, tam w świecie, jest pewnie gro ludzi, którzy lubią, chcą zrobić, a nie wiedzą jak :).
OdpowiedzUsuńmmm... dawno nie jadłam, aż nabrałam chęci na takie placki :)
OdpowiedzUsuń