Składniki:
- 5 szkl mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 2,5 dkg drożdży,
- około 2 szklanek mleka,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 5 dkg masła lub margaryny, roztopionej i przestudzonej,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki, ew. innego alkoholu,
- olej do smażenia,
- cukier puder i cynamon do posypania,
Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno się spienić). Mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru, jaja, ekstrakt, rozczyn drożdżowy. Wyrabiać, w połowie dodać rozpuszczony tłuszcz. Jeśli będzie zbyt klejące dosypać mąki, powinno być elastyczne, lekko lepiące. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto wyłożyć, lekko wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać koła większym kubkiem lub szklanką i dziurkę np. zakrętką od butelki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. Wstawić olej, powinien mieć około 180 stopni, można wrzucić kawałek ziemniaka, żeby(olej) nie palił się tak szybko. Smażyć pączki na złoto z każdej strony, odsączać na ręczniku papierowym, od razu posypać cukrem lub polukrować.
To takie pączki jak oponki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, oblane lukrem byłyby nieziemsko słodkie, ale za to typowo amerykańskie :)
Pozdrawiam!
twoje zdjecie http://luznaqchnia.blogspot.com/2013/05/paczki-z-dziurka-skadniki-05-kg-maki-05.html
OdpowiedzUsuń