Ciasto:
- około 25 dkg mąki pszennej,
- około 1 szkl. mleka,
- 2-3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
Farsz:
- szklanka soczewicy czerwonej,
- 25-30 dkg kapusty kiszonej,
- garść grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- tymianek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- liść laurowy, ziele angielskie,
Mleko podgrzać, mąkę przesiać, lekko posolić, dodać odrobinę oleju i mleko. Zarobić ciasto, gdy zbyt lepiące dodać mąki. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać koła szklanką, nakładać farsz, zlepiać. Ponoć najlepsze pierogi są wtedy gdy nadzienie lekko prześwituje przez ciasto.
Grzybki moczyć przez kilka godzin lub całą noc. Ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać, gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Soczewicę zalać wodą ponad 1-2 cm. Gotować około 15min, póki wchłonie wodę, soczewica ma tendencję do rozgotowywania się, ale to nie szkodzi ;), nie solić.
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę plus przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby, odcedzić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli, następnie soczewicę i kapustę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie jeszcze jednym ząbkiem czosnku.
Hmhmh.. robiłam pierożki z soczewicą, ale nie dodawałam do nich takich składników jak TY, z pewnością smakują świetnie!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl