Składniki na ciasto (moja forma Wilton 33x23):
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki kakao,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 3 łyżki cukru kryształ,
- 3/4 szklanki majonezu, ja użyłam Hellmann's Babuni,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
Składniki wyjąć z lodówki 2 h wcześniej Mleko doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Wymieszać kawę z majonezem na gładka masę. Składniki sypkie przesiać przez sitko i wymieszać razem. Połączyć z masą majonezową.
Wyłożyć do formy, piec w około 170 stopniach do suchego patyczka.
Mus czekoladowy:
- 450 ml kremówki 30 %,
- 100 g gorzkiej czkolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 300 g malin,
Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i cukier, odstawić. Po 5 minutach wymieszać na jednolitą masę, ostudzić. Z góry przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na noc (co najmniej 12 h). Po tym czasie ubić na sztywną masę.
Przełożyć ciasto kremem i udekorować malinami :)
Mmm, z taką ilością czekolady musiało smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń