poniedziałek, 2 września 2013

Malinka

   

       Ostatnimi gorącymi powiewami słońca upiekłam malinkę. Biszkopt przełożony kremówką i budyniem z malinkami, które łamią słodki smak ciasta. Aż chce się więcej...
Bardzo łatwe do wykonania


Biszkopt ciemny z 5 lub 6 jaj,

Masa malinowa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub malinowego,
- 2 szklanki malin,
- ćwierć kostki masła,

 Maliny rozdrobnić widelcem, zagotować je z 1 szklanką wody i cukrem. W pozostałej ilości wody rozrobić budyń. Budyń dodać do wody z malinami. Wyłączyć palnik i wmieszać masło rózgą, szybko by nie powstały grudki. Gorące wylać na przepołowiony biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.

- 500 ml śmietanki 30 %,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody, najlepiej w kąpieli wodnej, wtedy nie robią się        grudki,
- opakowanie czerwonej galaretki,

   Śmietankę ubić dodając rozpuszczoną żelatynę i cukier. Masę wyłożyć na budyń, na to druga część biszkoptu. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na biszkopt.





 Smacznego !!!
:)