wtorek, 19 lutego 2013

Makaron rurki w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Jak dobrze mieć zapasy z lata zamknięte w słoikach pochowane gdzieś w szafkach. Wy też tak macie? Sięgam do szafki, a tam ostatnie pomidorki w zalewie, i już wiem co na obiad = ) i to gotowe w zaledwie 20 min.



 Składniki (na 2 os.)
- makaron rurki (około pół opakowania),
- mały słoiczek suszonych pomidorków w oleju,
- pół opakowania szpinaku mrożonego, w lecie jak najbardziej świeży,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ser pecorino lub parmezan, około pół filiżanki,
- sól, pieprz,

  Cebulkę pokroić w kostkę, rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z pomidorków. Podsmażyć cebulkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane pomidorki. Dodać szpinak, dusić do połączenia smaków. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zetrzeć ser. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać z wytrawnym winem. 

Smacznego !!!
 =)



piątek, 1 lutego 2013

Risotto z dynią

    Jakby nie patrzeć to mamy za sobą styczeń, a w mojej piwnicy zachowała się jeszcze jedna dynia, mała jakieś 3 kg :). I co by tu zrobić, padło na risotto. Pyszne kremowe i maślane o smaku lata i jesieni. Risotto robiłam drugi raz. Należy pamiętać by bulion wlewać powoli i nie zrobić z dania zupy. Ryż musi być al dente, wtedy na pewno będzie przepyszne (źródło tu). Polecam !

Słoneczne danie na pochmurny dzień :)

Składniki:
- 1 szkl dyni,
- 1 szkl mleka,
- 0,5 L bulionu,
- 2-3 łyżki masła,
- mała cebula,
- 100g ryżu do risotto
- 0,25 szkl wina białego,
 - sól i pieprz,

Dodatkowo:
- 2 łyżki zimnego masła,
- 3 łyżki tartego parmezanu lub pecorino,

Dynię pokroić w kosteczkę, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na noc. Posiekać cebulkę drobno, dynię odcedzić. Bulion zagotować i trzymać cały czas na małym ogniu. Roztopić masło na patelni, dodać cebulkę i po chwili dynię, smażyć dopóki cebulka się zeszkli. Wrzucić suchy ryż, zwiększyć odrobinę ogień i mieszać aż ryż pokryje się masłem (około 2 min). Wlać wino, odparować. Gdy ryż będzie podgrzany i suchy wlewać powoli, po jednej chochli bulion, cały czas mieszając. Za każdym razem płyn powinien wyparować, ryż wtedy będzie się powiększać. Powtarzać czynność około 15-17 min, część bulionu może zostać nie trzeba dodawać go całego. Ryż powinien być miękki na zewnątrz a twardy w środku, czyli al dente. Odstawić patelnię na chwilę z palnika. Następnie dodać masło, szybko je wmieszać, na końcu ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smacznego !!!